India Algemeen

Vlag IndiaIndia, officieel de Republiek India (Hindi: भारत गणराज्य, Bhārat Gaṇarājya, Engels: Republic of India), is een land in Zuid-Azië. Met 1.220.800.359 (2013) inwoners is het  (op China na) het meest bevolkte land ter wereld.

De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Mumbai ( vroeger Bombay ). Voordat de Britten rond de 17e eeuw kwamen, was Calcutta tot 1912 de hoofdstad van India. Grofweg wordt Noord- en Centraal-India gedomineerd door de lichter gekleurde Indo-Ariërs en Zuid-India door de donkerkleurige Dravidiërs. Deze twee hoofdgroepen onderscheiden zich ook op taalkundig gebied. Daarnaast zijn er ook kleine groepen die zich niet laten indelen bij deze twee hoofdgroepen.

De Dravidiërs zijn de sprekers van Dravidische talen en zijn waarschijnlijk de oorspronkelijke bewoners van het Indische subcontinent. Tussen 2000 en 1000 v.Chr. werden ze grotendeels onderworpen door de Indo-Europese Ariërs die vanuit hedendaags Afghanistan het subcontinent binnenvielen. De twee culturen vermengden zich en dit resulteerde in het klassieke hindoeïsme. Waarschijnlijk is het grootste deel van het hindoeïsme zoals de traditie van yoga, nog altijd gebaseerd op de oorspronkelijke godsdienst van de Dravidiërs. Het kastenstelsel lijkt echter tot nu toe een echt Arisch toevoegsel te zijn.

India telt 28 officiele staten:

 1. Jammu en Kasjmir
 2. Himachal Pradesh
 3. Punjab
 4. Uttarakhand
 5. Haryana
 6. Rajasthan
 7. Uttar Pradesh
 8. Bihar
 9. Sikkim
 10. Gujarat
 11. Madhya Pradesh
 12. Chhattisgarh
 13. Jharkhand
 14. West-Bengalen
 1. Maharashtra
 2. Odisha
 3. Goa
 4. Karnataka
 5. Andhra Pradesh
 6. Kerala
 7. Tamil Nadu
 8. Assam
 9. Arunachal Pradesh
 10. Nagaland
 11. Manipur
 12. Mizoram
 13. Tripura
 14. Meghalaya

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De overwegend omvangrijkste taalgroepen zijn de Indo-Arische talen in Noord- en Centraal-India en de Dravidische talen in Zuid-India.

De belangrijkste autochtone taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift en is in allerlei varianten de moedertaal van rond de veertig procent van de bevolking. Het Hindi is de primaire officiële taal die door de federale overheid wordt gebruikt. Daarnaast erkent de grondwet nog 21 andere officiële talen, die op deelstaatniveau een belangrijke rol kunnen spelen.

In de Indiase keuken wordt veel gebruikgemaakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot garam masala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. Curry’s, tikka’s en kofta’s die met rijst of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

x
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address